Çalışanların Motivasyonunu Artıran 7 İpucu

Çalışanların Motivasyonunu Artıran 7 İpucu

20.03.2018

 

İş stresi ve patron-çalışan ilişkileri, iş motivasyonunda oldukça etkilidir. Çalışanlar, iş stresiyle bireysel mücadele verebiliyorken patronların çalışanlarıyla kurduğu negatif iletişim, kimi zaman bireysel mücadeleyi engelliyor. Patronları tarafından görmezden gelinen, sözleri kesilen ve fikirleri önemsenmeyen çalışanlarda oluşan motivasyon kayıpları, çalışma verimini oldukça etkiliyor.

Yüksek verim bekleyen işverenlerin, çalışanları ile sağlıklı iletişim kurması gerekiyor. Çalışanlarınıza motivasyon katacak ipuçlarını sizin için yazdık.

1.      Çalışanlarınıza eğitim fırsatı tanıyın.

Çalışanlar, kariyer hayatlarında niteliklerini geliştirmek ve potansiyellerinin üzerine çıkmak isterler. Love Energy Savings’in 1.400 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre; çalışanların %49’u, işverenlerinin eğitim ve kişisel gelişim fırsatlarını yeteri kadar sunmadığını düşünüyor. İşverenler, çalışanları için kişisel gelişim bütçesi ayırarak çalışanlarını eğitim ve seminerlere katılmaları için teşvik etmeli.

2.      Şirketinizin ayrıcalıklarını spesifik hale getirin.

Her insanın keyif aldığı aktivitelerin farklı oluşu, çalışma hayatında da geçerlidir. Çalışanların motivasyonunu artıracak aktiviteler belirlenmeli ve şirketin imkanları kişiye göre geliştirilmelidir. Kimi çalışanlar, özel günlerde hediye çeki beklerken kimi çalışanlar da esnek çalışma saatleri talep eder. Kişiye özel ayrıcalıkların sağlanması, her çalışanın motivasyonunda kilit rol oynar.

3.      Hedeflerinize birlikte karar vererek odaklanın.

Sektöre göre çalışanların ve işverenlerin hedefleri farklılık gösterir. Planladığınız hedef doğrultusunda ilerlemek için bunu çalışanlarınızla paylaşarak çalışanlarınızın kendi performanslarını takip edebilmesini sağlayın. Hedefe yaklaşma duygusunu birlikte yaşamak motivasyonunuzu artırır. 

4.      Çalışanlarınızı “birey” olarak tanıyın.

Çalışanlarınızı yakından tanır ve onlarla ilgilenirseniz değerli hissettirirsiniz. Böylece, onları sadece “para kazandıran araç” olarak görmediğinizi göstermiş olursunuz.

5.      İş dışında aktiviteler düzenleyin.

Sadece iş konuşulan yerde çalışmak oldukça sıkıcıdır. Uzun vadede düşünüldüğünde sağlıklı olmayan bir çalışma ortamı yaratan bu iş yerleri, motivasyonu düşürür. İş dışında birlikte aktivitelere katılmayı teşvik eden işverenler, çalışanların stresini azaltarak rahatlatır.

6.      Feedback verin ve alın.

Bir anket düzenleyerek çalışanlarınızın şikayetlerini ölçüp beklentilerine yön verebilirsiniz. Çalışan performansını daha yüksek standartlara çıkarmak için geri bildirim alışverişi oldukça faydalıdır. Örneğin, ofise bir öneri kutusu koyup belirlediğiniz günlerde açıp ofis düzenlemeleri yapabilirsiniz.

7.      Başarıları, yeni projeleri ve ödülleri kutlayın.

Başarıları kutlamak, çalışanları motive ederek bir sonrakilere teşvik eder. Sadece büyük başarıları değil, verimli geçen toplantıları ve organizasyonları da kutlayın. Teşekkür edin, prim ve hediyeler ile destekleyin. Ayın çalışanını, çalışma arkadaşlarının belirlemesine fırsat tanıyın.

 

YİSGÜM olarak, çalışanlarımızın motivasyonlarını ve emeklerini destekliyoruz. Başardığımız her işte emek veren tüm çalışanlarımıza teşekkür ederiz.

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul