Çalışma Hayatındaki 15 Hata

Çalışma Hayatındaki 15 Hata

01.05.2018

 

Haftanın büyük bir kısmı iş arkadaşlarımızla ve patronumuzla iletişim içerisindeyiz. Huzurlu bir çalışma ortamı için de iş hayatının kendine özgü yazılı-yazısız kurallarına da uymak durumundayız. Bu kurallara uyum sağlamak huzurun yanında, deneyimimizi ve onu takiben referanslarımızı da şekillendiriyor.

Kaliteli bir kariyer hayatı isteyenlere özel iş ortamında yapılmaması gerekenleri listeledik.

1-      İşe geç kalmak: İşe geç kalmanız, işi ciddiye almadığınız ve sorumluluk sahibi olmadığınız algısını yaratır. İşe birkaç dakika erken giderek hazırlık yapmak ya da dakik olmak, izlenimleri pozitife çevirerek sizi başarıya götürür.

2-      Takım odaklı değil bireysel düşünmek: İşinizi ekiple birlikte yönetirseniz daha planlı ve kolay hareket ederek zamanı efektif kullanabilirsiniz.

3-      Deneyimlerinize fazla özgüvenli yaklaşmak: Önceki başarılarınıza odaklanarak gelecekteki başarılarınızı engellemeyin. Daima gelişim ve gelecek odaklı düşünerek eğitimlere, seminerlere katılın.

4-      Toplantılara hazırlıksız katılmak: Toplantı konusunu ve içeriğini önceden öğrenerek değineceğiniz konulara hakim olun. Not defterinizi de yanınızda bulundurarak disiplinli olduğunuzu gösterin.

5-      Sektörü takip etmemek: Sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek, işinizi ve kendinizi daha kolay geliştirmenize olanak sağlar.

6-      E-maili iletmeden önce kontrol etmemek: Mailinizi iletmeden önce bir kez daha kontrol ederek hataların önüne geçebilirsiniz.

7-      Hataları önemsememek: İş hayatında hata yapmak, hem işi öğretir hem de kişisel gelişiminizi destekler. Fakat yaptığınız hatanın farkında değilseniz, engellere takılmaya devam edersiniz.

8-      Çözüm değil, sorun odaklı olmak: Karşılaştığınız her sorundan şikayetçi olup hayıflanmak yerine çözüm odaklı olursanız sakin ve motive bir çalışma ortamı yaratırsınız.

9-      Dedikodu yapmak: Çalışma ortamınızda dedikoduya izin vermeyin ve içerisinde de bulunmayın. Sizden daha düşük statüde bir arkadaşınız sarf ettiğiniz cümleleri kullanıp kariyer hayatınızda istemediğiniz kayıplara yol açabilir.

10-   Sosyal medyada fazla vakit geçirmek: Mesai saatleri içerisinde sosyal medyada fazla vakit geçirmeniz çalışma arkadaşlarınızı ve patronunuzu rahatsız eder. Bu yüzden, işinize odaklanın.

11-   Özel hayatınızı iş hayatına yansıtmak: Özel hayatınızdaki problemleri iş hayatınıza yansıtarak modunuzu düşürürseniz hem çalışma arkadaşlarınızı hem de kariyer geleceğinizi negatif etkilersiniz. İşinize ve hedeflerinize yoğunlaşarak pozitif kalmayı deneyin.

12-   Sabit kalmak: Tüm gün oturup işe odaklanamazsınız. Bu yüzden arada ayağa kalkarak vücudunuzu hareket ettirin. Böylece hem motive olursunuz hem de ağrılarınızın önüne geçersiniz.

13-   “Bu benim işim değil.” düşüncesinde olmak: Yapılan iş ekip ruhuyla başarılı olur. Zaman zaman bir arkadaşınızı idare ederek veya işlerine yardım ederek işleri kolaylaştırabilir ve oluşabilecek krizlerin önüne geçebilirsiniz.

14-   “Bilmiyorum.” demek: Teknoloji çağında “Bilmiyorum.” , “Teknolojiyle aram iyi değil.” sözleri hoş karşılanmaz. Her şeyin cevabına kolaylıkla erişebildiğimiz Google varken, bu cümleleri sarf etmek işten kaçmak ve bahane üretmek olarak algılanır. Önce araştırın, sonra yardım isteyin.

15-   İşten ayrılırken köprüleri yıkmak: İşten ayrılırken iş arkadaşlarınızla ve patronunuzla güzel vedalaşmak, referansınızı pozitif yönde etkiler.

 

İş ilişkilerinizi, bulunduğunuz konumu, hedeflerinizi ve daima bir adım sonrasını dikkatli düşünerek hareket edin.

Geleceğinizi Güvende Tutun.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul