İŞ GÜVENLİĞİNDE SANAL GERÇEKLİK ETKİSİ

İŞ GÜVENLİĞİNDE SANAL GERÇEKLİK ETKİSİ

11.11.2019

İş sağlığı ve güvenliği ilkelerine göre işe girişlerde ve belirli aralıklar ile çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesi gerekmektedir. Yapılan bu eğitimler ile çalışanlar, yaptıkları iş ve çalıştıkları ortamda meydana gelebilecek iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı bilinçli ve tedbirli olmaktadırlar.

 

Çalışma ortamının ve çalışanların yaptıkları iş kapsamında verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, etkili bir şekilde verildiği zaman iş kazalarını büyük ölçüde düşürmekte ve çalışanların yaptıkları iş karşısında bilinçli, çalışma arkadaşlarına karşı da sorumluluk sahibi olmalarını sağlamaktadır.

 

Sanal Gerçeklik ve İş Güvenliği

 

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, sadece teorik olarak verildiği zaman etkisi düşmekte ve çalışanların iş güvenliğine karşı bilinç seviyesini istenen seviyede artıramamaktadır.

 

Teknolojinin ilerlemesi ve artan imkanlar karşısında, artık iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin de etkinliği sanal gerçeklik tabanlı uygulamalar ile artmaktadır.

 

Verilen sanal gerçeklik tabanlı iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile çalışanlar, uygulayabildikleri pratik çalışmalar sayesinde çok daha fazla duyar sahibi olabilmektedirler. Sanal gerçeklik tabanlı iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin his ve duygulara hitap etmesi sayesinde daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

 

Çalışanlar, aldıkları VR eğitimleri sayesinde çalışma ortamında ve kullandıkları makine/yaptıkları iş karşısında ne yapmaları gerektiğini, sanki iş kazası yaşamışlar gibi deneyimlemektedirler.

 

Yaşayabilecekleri herhangi bir iş kazası sonucu yaşayabilecekleri senaryoları daha önce etkileşimli bir şekilde deneyimledikleri için daha bilinç ve doğru ekipmanları kullanarak çalışacaklardır.

 

Çalışanlar, İSG eğitimlerini VR tabanlı uygulamalar ile alacaklarından, diğer çalışma arkadaşlarının da can güvenliklerini göz önünde bulunduracaklar ve çalışma ortamının daha güvenli olması için bilinçli davranışlar sergileyeceklerdir.

 

İşverenler ve yöneticiler, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin daha kaliteli olması ve çalışma ortamının güvenliği için sanal gerçeklik tabanlı iş güvenliği eğitimlerine geçiş yapmaktadırlar.

 

İş kazalarının meydana gelmemesi ile yapılan işlerin de verimliliği artacaktır.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul