İŞ HAYATINDA ZAMANI DOĞRU YÖNETMEK İÇİN 10 ADIM

İŞ HAYATINDA ZAMANI DOĞRU YÖNETMEK İÇİN 10 ADIM

18.02.2019

İŞ HAYATINDA ZAMANI DOĞRU YÖNETMEK İÇİN 10 ADIM

 

Yeni bir güne uyanıyorsunuz ve elinizde istediğiniz gibi harcayabileceğiniz 1440 dakikanız var. Bütün günü çalışarak da geçirebilirsiniz, zamanınızı birçok aktivite için de bölebilirsiniz. Elinizde belki de dünyanın en önemli hazinesi var, nasıl kullanacağınız tamamen size kalmış.  Erteleme ve yetiştirememe özellikle iş hayatında birçok kişinin başına gelen bir durumdur. Bunun nedeni yaptığınız işe olan hevesinizin az olması da olabilir, zamanınızı etkili şekilde yönetememek de… Bu iki durumda da iş planlarınız aksar ve stres yaşamanız kaçınılmaz olur.

             Zaman yönetimi kavramı ilk olarak, işlerini yetiştiremeyen yöneticilerin zamanlarını daha iyi kullanabilmeleri adına bir eğitim aracı olarak ortaya çıkmıştır.

 Siz de aşağıda sıraladığımız 10 adımı uygulayarak zamanınızı daha iyi planlayabilir ve iş hayatınızdaki vaktinizi verimli şekilde kullanabilirsiniz;

 

1-      Bir Gece Önceden Planlayın!

Gece uyumadan önce bir sonraki günü zihninizde planlayın. Önceliklerinizi ve o güne dair hedeflerinizi belirleyin. Toplantılar ve görüşmeler dışındaki vaktinizi sıralayın

Planlı bir şekilde güne başlamak, sizi hedeflerinize daha kolay ve hızlı şekilde ulaştıracaktır. Olası aksiliklerin ve elde olmayan olumsuzlukların her zaman karşınıza çıkabileceğini de göz önünde bulundurun.

 

2-      Zordan Kolaya Doğru Gidin!

Araştırmalar insanların en verimli zamanlarının sabah saatleri olduğunu ortaya koymaktadır. İyi bir uykudan sonra insan bedeni daha dinç hissetmektedir.

Gün içinde sizi en çok zorlayacak veya yapılmaması taktirde stres oluşturabilecek işleri sabah saatlerinde bitirmeye özen gösterin.

 

3-      Her İşe Gereken Kadar Zaman Ayırın!

Elinizdeki işi yeterli zamanı ayırarak bitirmeye çalışın. Bir işe gereğinden fazla zaman ayırıp süreyi uzatmanız, diğer planlarınızın sarkmasına sebep olabilir.

 

4-      Stres Yönetimini Bilin!

Çağımızın en büyük sorunlarından biri strestir. Stres altında sağlıklı kararlar zor verilir ve yapılan işe düzgün odaklanılamaz. Bu yüzden stres altında hissettiğiniz zaman, stresli hissetmenizin daha büyük problemlere yol açabileceğini düşünün ve biraz ara vererek kendinizi rahatlatmaya çalışın.  

 

5-      Sosyal Medya Kullanımını Sınırlandırın!

Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve fazla zaman geçiriyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki sosyal medya uygulamaları eğlence amaçlıdır ve odaklanmanıza engel olurlar. Sosyal medya ve internet kullanımınızı boş vakitlerde gerçekleştirin.

 

6-      “Hayır” Kelimesi Sizi Olumsuz biri Gibi Göstermez!

İş hayatınızda her zaman sizden istenileni yapamazsınız. Sizden istenilen işe vaktiniz veya yetkinliğiniz yoksa” hayır” demeyi bilmelisiniz.

“Hayır” her ne kadar olumsuz bir kelime olsa da doğru yer ve zamanda kullanımı size hiçbir şey kaybettirmez.

 

7-      Size Engel Olan Duygulardan Kurtulun!

Etkili bir zaman yönetiminde size engel teşkil edecek duyguları olabildiğince uzak tutmaya çalışın.

·         Mükemmeliyetçilik

·         Aşırı öz güven

·         Güvensizlik ve kaygı

 

8-      Takım Olun!

Bir işe bütün vaktinizi ve enerjinizi harcamaktansa, o işi ekip arkadaşlarınız ile bitirmeyi deneyin. Bu şekilde zamanınızdan ve enerjinizden tasarruf ederken, başarılı bir ekip olmanın verdiği haz ile de mutluluk duyabilirsiniz.

 

9-      Keyif Alın!

Bir işe zaman harcayıp bitirdikten sonra yaptığınız işten keyif alın. Sonuç olarak her adımında sizin emeğiniz var ve emek, değeri ölçülemeyecek bir olgudur.

 

10-   Kendi Rutininiz Olsun

Bu başlığa kadar hep iş hayatınızdaki zaman yönetiminden söz ettik. Fakat unutmayın ki zaman akıp gidiyor ve geri alınamıyor. Bu yüzden mutlaka gün içerisinde kendinize de zaman ayırın. Sizi mutlu eden aktiviteler gerçekleştirin. Zihnen sizi rahatlatacak hobiler edinin; örneğin resim yapmak, kampa gitmek gibi.

 

Zaman sizin için akıyor, değerini bilin…

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul