İş Sunumlarında Başarıya Giden Yol

İş Sunumlarında Başarıya Giden Yol

15.08.2019

Kariyeri boyunca basamakları teker teker çıkan her birey için topluluk karşısında sunum yapma zamanı gelecek. Belki işinizin rutini haline gelecek belki de özel zamanlarda nadiren yaptığınız stresli bir işe dönüşecek. Ama mutlaka topluluk önünde konuşma veya sunum gerçekleştireceksiniz.  Topluluk, 5 kişi gibi niş bir grup da olabilirken, yüzlerce kişinin pür dikkat sizi dinlediği bir konferans salonu da olabilir. Siz kendinizi her zaman bu tarz bir çalışma için hazır tutun. Zamanı geldiğinde de kendinize hayran bırakın. Peki sunumdan önce ve sunum sırasında neler yapılmalı. Keyifli okumalar; 😊

 

Sunum Öncesi

 

Konu Ne?

Öncelikli sorumuz bu olmalı. Bütün sürecin ana kaynağı, karşı tarafa aktaracağınız konu. Bu durumda konuya ne kadar hakimsiniz? Düşünce ve deneyimlerinizi karşı tarafa net bir şekilde aktarabilecek misiniz ya da gelen bütün soruları eksiksiz cevaplayabilecek misiniz?

Etkili bir sunum veya konuşmadan önce kesinlikle konuya hakim olmalı ve hazırlığınızı eksiksiz yapmalısınız.

Sunumuzda bol bol görsel kullanmaya özen gösterin. Bir şeyi 100 kelime ile anlatmak yerine tek bir görsel ile aktarabilirsiniz.

Önceden Görün

Sunum yapacağınız mekanı önceden görüp, kendi kafanızda planlama yapmanız sizin için büyük avantaj. Salondaki herkese en net noktadan hitap etmek sizi etkileyici kılacaktır.

Bir de büyük bir mekanda sunum gerçekleştirecekseniz, ses kontrollerini de denemenizde fayda var.

 

Sunum Sırasında

 

Kendinizi, dinleyici yerine koyun!

Siz olsanız sizi dinler miydiniz?

Karşınızda belki onlarca, yüzlerce konuk olacak ya da kesinlikle şirketinize bağlamanız gereken şirket CEO’ları. Her halükarda kesinlikle doğal olun. Sunum sırasında ufak adımlar atmak, dümdüz ve sabit durmaktan daha etkileyicidir. Konuşurken konuklar ile göz teması kurmak, size artı puan kazandırır.

Konuşma sırasında belirli alışkanlıklarınızı bir kenara bırakmanız gerekiyor. Konuşma sırasında -eee, -ııı gibi sesler, karşı tarafı belirli bir noktadan sonra rahatsız etmeye başlayabilir. Bu sorunu konuşmanızdan önce bol bol tekrar yaparak aşabilirsiniz.        

Sunumunuz kesinlikle net ve anlaşılır kelimelerden oluşmalı. Sunumunuzda bulunan cümleleri direkt olarak okumak yerine, cümleleri daha yumuşatarak kendi ifadeniz ile aktarmanız, karizmayı oldukça yükseltecektir. 😊

Ufak bir not kağıdına yazacağınız anahtar kelimeler ile ekrana hiç bakmadan bütün sunumu akışkan bir biçimde geçirebilirsiniz.

Sürenizi efektif kullanmalısınız. Eğer size ayrılan süre 15 dakika ise ne 14 dakikada bitirin ne de 16 dakikada. Belki konuya çok hakim olabilirsiniz fakat uzattığınız her dakika bir konuğun sıkılmasına yol açabilir.

Sunumdan sonra bir katılımcı;

Sunumun, 10 dakika sonra yüzde 50’sini

Ertesi günü ise yüzde 75’ini hatırlamıyor. Bu yüzden; vurgulamak istediğiniz önemli noktaların, kalan yüzde 25’lik orana gireceğinden emin olun.

 

Sahne sizin… 😊

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul