İş yerinde stresinizi nasıl kontrol altına alırsınız?

İş yerinde stresinizi nasıl kontrol altına alırsınız?

31.10.2017

Stres de bir iş güvenliği ve sağlığı unsuru… Peki iş yerinde stresinizi nasıl kontrol altına alırsınız?

 

Strese sebep olan çok fazla uyarıcı ile yaşıyoruz. Sadece iş değil, özel hayatımızda, alışverişte, trafikte, TV izlerken… Stresten uzak duramayız, hayatımızda yokmuş gibi davranamayız ama yönetmeyi bilirsek ve başarabilirsek bizi daha az kontrolü altına almasını sağlayabiliriz. Kişisel sağlığınız, görünüşünüz, mutluluğunuz hep önceliğiniz olmalı. Siz iyi değilseniz kimseye faydalı olamazsınız.

Kendinize ve kendi kişisel ihtiyaçlarınıza odaklanmak sadece stresinizi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastalıklarla mücadele gücünüzü artırır. Daha sağlıklı beslenmek, hareket etmek, eğlenmek, kendinize bakmak için güç sizin içinizde!

İşyerinizde stresli anlar/günler yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda kendi kendinize basit yöntemler ve uygulamalarla stresinizi ve sebep olabileceği anksiyeteyi kontrol altına alın. Size işyerinizde veya dışarda uygulayabileceğiniz birkaç ipucu:

1-      Kendinizle ilgilenmeye ev yaşamınızdan başlayın.

Yeterince ve kaliteli uyuduğunuzdan emin misiniz? Yeterli uyku miktarı kişiden kişiye değişebilir ancak sağlıklı bir uyku için uykudan önce cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi ekranlardan uzak durmalısınız. Eğer uykuya dalma, sık uyanma gibi problemleriniz varsa profesyonel yardım almak için gecikmeyin. Stressiz bir sabaha uyanmanın en önemli faktörlerinden biri uyku, ihmal etmeyin.

2-      İşyerinizdeki ortamınıza sizin için anlamlı olan faktörler ekleyin.

Güzel bir çalışma ortamı için size neler gerekli? Bunu düşünün ve eğer çalışma ortamınız buna izin veriyorsa, sevdiğiniz bir obje, fotoğraflar, çiçek vb. gibi size anlamlı gelen, baktıkça keyif alacağınız objelerle ortamınızı kişiselleştirin.

3-      Sık molalar verin.

Sürekli oturmak sağlıklı değil. Kan akışının hızlanması ve doğru oturuşu korumak için her yarım saatte bir ayağa kalkıp hareket edin. Bunun için bahaneler yaratın; fotokopinizi kendiniz çekin, çalışma arkadaşınıza mesaj ya da mail atmak yerine bazen gidip kendiniz söyleyin, masanıza az miktar su koyun ve sık sık kalkıp su doldurun.

4-      Pozitif insanlarla iletişime geçin.

İş ortamınızda veya dışarda kimler size iyi gelir? Bunaldığınız, strese girdiğiniz anlarda onların yanına gidin ya da telefonla ulaşın. Onlarla konuşurken kendinizi sizi strese sokan konudan uzaklaştırın ve muhakkak kahkaha atarak işe geri dönmenin yolunu arayın.

5-      Nefes alın.

Elbette nefes alıyorsunuz hatta gerildiğinizde burnunuzdan soluyorsunuz. 😊 Biz daha sakin, kontrollü, derin nefes almaktan bahsediyoruz. Sakin nefes almak hem vücudunuza sakin kalmayı öğretecek hem de stres seviyenizi azaltarak kontrol altına almanızı sağlayacaktır. En az 2, 3 dakika derin nefesler alın, daha sakin olduğunuzu göreceksiniz.

 

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul