Kış Depresyonuna Önlem Alın

Kış Depresyonuna Önlem Alın

23.01.2018

 

 

Dünyada 350 milyondan fazla kişide görülen depresyon, bazen yılın belli dönemlerinde “Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu” olarak karşımıza çıkıyor. Kış depresyonu da sık rastlanan depresyon tipleri arasındadır. Kışın havaların soğuması, dışarıda geçirdiğimiz zamanı kısıtlıyorken erken kararan hava ile birlikte daha az hareket ediyoruz. İnsanların da sürekli kapalı alanlarda bulunmayı tercih etmesi, psikolojiyi ciddi anlamda etkiliyor. Güneş ışığının da yetersizliği, enerji düşmelerine ve durgunlaşmalara sebep oluyor.  Aynı zamanda, işe giderken ve işten çıktığımız saatlerde havanın karanlık olması da gündelik hayata adapte olmada zorluklar yaratıyor.

Kış Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?

-          Sabahları yataktan zor kalkıyorsanız,

-          Gün içinde sürekli yorgun ve uykulu hissediyorsanız,

-          İştahınız artarak sizi karbonhidratlı ve şekerli besin tüketimine yönlendiriyorsa,

-          Odaklanmada zorluk çekiyorsanız,

-          Unutkan, mutsuz ve keyifsizseniz,

-          Kolay sinirlenme ve tahammülsüzlük yaşıyorsanız,

Kış depresyonuna yakalanmış olma şansınız oldukça yüksek.

Depresyondan Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?

Omega 3 : İçerisinde bolca omega 3 olan balık, rahatlamanızı ve gevşemenizi sağlar. Yapılan araştırmalara göre içerisinde bulunan bazı yağların depresyonu atlatmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bilhassa soğuk deniz balıkları olan somon, uskumru ve ton balığında bol miktarda bulunan omega 3 yağ asitleri, merkezi sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunuyor. Uzman bir doktora danışılarak balık yağı da kullanılabilirsiniz.

Diğer omega 3 içeren besinler: Kabak çekirdeği, semizotu, keten tohumu, ceviz.

B Vitamini: Doktorlar, özellikle B6 vitamininin duygusal karmaşıklığı dengede tutmaya iyi geldiğini ve  depresyon hâlini hafiflettiğini söylemişlerdir.

B6 bulunan besinler: Hububat, patates, muz, tavuk, biftek, alabalık, ayçiçeği çekirdeği, fıstık ezmesi, ıspanak, kepekli ekmek, kahverengi pirinç.

Çilek: Seratonin maddesinin en çok bulunduğu meyvelerin başında çilek gelir. Kış aylarında hem bağışıklık sisteminin güçlenmesini hem de mutlu hissetmemizi sağlar.

Muz: Muz, kokusu ve içerdiği yüksek endorfin ile mutluluk deposudur. Kendimizi kötü hissettiğimiz ve şekere ihtiyaç duyduğumuz anlarda muz en iyi alternatiftir.

E Vitamini: E vitamini yağda çözünen iyi bir antidoksandır. Yapılan araştırmalara göre, vücuttaki E vitamininin azlığında kişilerde depresyon rahatsızlıkları görüldüğü gözlenmiştir.
E vitamini bulunan gıdalar: Fındık, buğday tohumu yağı, ay çiçeği çekirdeği, ayçiçek yağı, aspir yağı, fıstık ezmesi, ıspanak, badem (günde 10 tane).

Hareket: Günlük hayatınızdaki stresten uzaklaşmak için spora vakit ayırın. Spor, artan enerjinizle birlikte metabolizmanızı da hızlandırır. Düzenli egzersiz, kış uykusuna çekilmeye meyilli bedene yaşadığını hissettirir.

Sosyallik: Kışın hava şartları nedeniyle kendinizi eve kapatmak yerine sevdiklerinizden gelen teklifleri değerlendirin. Kahve sohbeti her zaman iyi gelir. Ayrıca, size heyecan verecek bir hafta sonu gezisi, gece planı veya spor planları kışınıza renk katacaktır. Kayak, kızak, kar yürüyüşü, buz pateni gibi faaliyetleri değerlendirebilirsiniz.

Düzenli Uyku: Zamanı iyi kullanarak ve disiplinli olarak, geceleri 7-8 saat uyumayı hedefleyin. Yatma ve kalkma saatini belli bir düzene oturtmak, hayata ritmini verir ve enerji seviyesini arttırır. İhtiyacınız olan düzeni bulun.

Yetersiz güneş ışığına karşı önerileri dikkate alarak içinizdeki ışığı yaşatın!

 

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul