Ofiste Enfeksiyonlardan Korunmanın 6 Yolu

Ofiste Enfeksiyonlardan Korunmanın 6 Yolu

23.05.2018

 

Sağlığımıza ve beslenme düzenimize ne kadar dikkat etsek de hava sirkülasyonu olmayan kapalı ofis ortamlarında vücudumuz savunmasız kalıyor. Vücut direncimizin düşük olmasıyla hızla yayılan enfeksiyonlar, hem gün içerisindeki enerjimizi hem de iş performansımızı olumsuz etkiliyor.

En yaygın enfeksiyonlar, hava ve temas yoluyla bulaşıyor. Öksürme ve hapşırmayla havada toz parçacıklarının içinde uzun süre kalan mikroorganizmalar, grip ve nezlenin hızla yayılmasına sebep oluyor. Ofiste sık kullandığımız masaüstü gereçler, kapı kolları, ofis telefonları, kumandalar ve elektrik düğmeleri de dolaylı temas ile bulaşan risk oranı yüksek enfeksiyon alanlarıdır. Enfeksiyonlara karşı önlem almak için birçok yöntem mevcut.

Enfeksiyonlardan Korunma Yolları

Günümüzde enfeksiyonları vücudumuzdan atmak artık daha uzun sürüyor. Bu yüzden çareyi antibiyotik tedavisinde buluyoruz. Fakat antibiyotik tedavisi, mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan viral enfeksiyonlarda fayda sağlamayacağı gibi bağışıklık sistemine de zarar veriyor. Enfeksiyonlardan antibiyotik almadan korunmanın yolları:

1-      Ellerinizi temiz tutun: Gün içerisinde sıkça temas ettiğimiz ofis gereçleri, virüslerin yayılmasına oldukça etkili olduğu için sık sık elinizi yıkayın ve masanızda kolonya bulundurun. Mevsim geçişlerinde kuruyan cildinizde oluşan çatlaklar, mikropların vücuda girişi için uygun zemin hazırladığından cildinizi nemli tutmaya özen gösterin.

2-      Özel eşyalarınızı paylaşmayın: Ofiste kullandığınız kişisel eşyalarınızı, bardak ve mutfak ürünlerinizi kimseyle paylaşmayın, temastan kaçının.

3-      Hasta kişiyle yakın iletişim kurmayın: Hapşırma ve öksürme, hava yoluyla yayıldığı için yakın temas enfeksiyon riskinizi artırır. Maske takmanız mümkün değilse solunum yoluyla mikrop geçişini engellemek adına doğrudan ve dolaylı temasınıza dikkat ederek mesafenizi korumalısınız.

4-      Ofiste temiz hava sirkülasyonu sağlayın: İşe fazla odaklandığımızda bulunduğumuz ortamın havasız olduğunu fark etmeyiz ve ofise sonradan giren insanların uyarısıyla eyleme geçeriz. Unutmayın, mikroplar havasız ortamda daha çok yayılır. Bu yüzden düzenli aralıklarla ofisi havalandırmayı ihmal etmeyin.

5-      Sıvı tüketimine dikkat edin: Gün içerisinde 1.5-2 lt su tüketimi enfeksiyon riskini düşürerek direnç sağlar.

6-      Sağlıklı beslenme: İşteyken yalnızca öğle yemekleri değil, ara öğünler de atlanmamalı. Ara öğünlerde protein ve kuruyemiş tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

 

Yoğun tempo içerisinde çalışırken kendinizi ihmal etmeyin. Sağlıklı olmak hem motivasyonunuzu artırır hem de fiziksel performansınızı güçlendirir.

Yisgüm olarak tüm çalışanlara sağlıklı ve motive dolu günler dileriz.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul