Öfkenizi Kontrol Etmenin 5 Adımı

Öfkenizi Kontrol Etmenin 5 Adımı

17.09.2018

Yapılan araştırmalar çalışanların % 50’sinin iş arkadaşlarına çıkıştığını, % 28’inin ise iş yerinde insanlara bağırdığını ve telefonu yüzlerine kapattığını söylüyor.

Çalışırken gün içerisinde sinirinizi bozacak bir mail ile karşılaşabilir, iş arkadaşınızla aynı fikirde buluşmayabilir veya yöneticinizle sorunlar yaşayabilirsiniz. Hangi sorun ile karşılaşırsanız karşılaşın çalışma ortamınızı bozacak ani tepkilerden uzak durmalı ve öfkenizi kontrol altına almalısınız.

Öfkenizin sizi kontrol edip sınırlar ötesine çıkarmasına izin vermek istemiyorsanız kontrolüi elinize almanız gerekiyor. Kontrol edilemeyen öfke sonucunda oluşabilecek uygun olmayan davranışlar sonucunda; çalışma ortamınızdaki iş arkadaşlarınızın motivasyonunu düşürebilir, iş arkadaşlarınız ile aranızdaki güveni azaltabilir, onların gözünde etkili bir lider olma yetinizi ve hatta işinizi bile kaybedebilirsiniz.

Duygularınızı kontrol altına almak ve sinirlendiğiniz durumlarda öfkenizi doğru yollarla dışarıya vurmak için yardımcı stratejiler:

1-Nefesini Kontrol Edin: Aşırı heyecanlanmayı önlemek için her nefes alış 7 saniye, her nefes veriş 11 saniye sürmelidir. Zihninize sürekli sakin kalması konusunda mesajlar gönderin.

2-Olayları Kişisel Algılamayın: Özellikle topluluk halinde iken yöneltilen uyarıları, geri bildirimleri direkt olarak şahsınıza söylenmediği sürece üstünüze almaktan kaçının. Bırakın herkes zaten kendi yaptığını biliyor. Eğer hatalı olsaydınız size açıkça söylenirdi. Tarafsız olmaya çalışın, olayları fazlaca kişisel algılayıp algılamadığınızı kendinize mutlaka sorun.

3- Çözüm Odaklı Düşünün: Duygularınızla değil, mantığınızla hareket edin. Sorun, öfke patlaması yaşadığınızda mı çözüme kavuşacak, yoksa sorun yaşadığınız kişiyle konuşarak veya yanlışı telafi ederek mi? Çözüme odaklı düşünün ve harekete geçin. 

4- Sorundan Uzaklaşın: Açık havaya çıkın, kısa bir yürüyüş molası vermeyi deneyin. Dinlendirici veya modunuzu yükseltecek hareketli bir müzik açın veya melisa, papatya gibi sakinleştirici bitki çayları için.

5- Kendinizi Ödüllendirin: Duyguları kontrol altına almak sanıldığı kadar kolay olmasa da bunu başardığınızda kendinizi mutlaka ödüllendirin. Akşam iş çıkışı bir sinema, sevdiklerinizle buluşma ve hatta bir kutu dondurma bile sizi mutlu edebilir. 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul