Ramazan Ayında Çalışırken Dikkat!

Ramazan Ayında Çalışırken Dikkat!

25.05.2018

 

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen çalışanların, meydana gelebilecek fiziksel rahatsızlıkların iş sağlığı ve güvenliği alanında tehlikelere ve iş kazalarına mahal vermemesi için daha dikkatli olmaları ve sağlık alanındaki önerilere uymaları gerekmektedir.

Ramazan ayında dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, susuzluk, stres ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunların yaşanması nedeniyle iş kazalarında da artışlar yaşanır. Uzun süre açlık ve susuzluk yaşanan, sıcak zamanlara denk gelen ramazan ayında özellikle şeker dengesizliklerine dikkat edilmelidir. Özellikle ağır işlerde çalışan kişilerde aşırı su kaybı olacağından tansiyon düşmesi ve baş dönmesi yaşanabilir. Bu nedenle çalışanların yeme, içme ve uyku düzenlerine özen göstermeleri gerekir. Bütün bu olumsuzlukları yaşamamak için sahurda bol sıvı alınmalı, tatlı, kızartma, hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı, mümkün mertebe proteinden zengin (yumurta vs.), su içeriği fazla (çorba, karpuz vs.), hafif mevsim salataları gibi besinler tüketilmelidir.

Oruç Tutan Çalışanlar için Neler Yapılmalı?

·         Ramazan ayında dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu nedeniyle güvenlik önlemleri, oruç tutan personelin karşılaşabileceği riskler göz önünde bulundurularak artırılmalıdır.

·         İşyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri, çalışma ortamındaki sağlık gözetimlerini Ramazan ayı boyunca artırılmalıdır. Çalışanlar, yalnız bırakılarak çalıştırılmamalıdır.

·         Çalışan temsilcileri, ustabaşı, formen, mühendis ve diğer yetkililere çalışanların davranış değişikliklerinin takip edilmesi yönünde eğitim verilmeli ve takibi yapılmalıdır.

·         Oruç tutan personel, sık aralıklarla dinlendirilmeli, dinlenme yerleri rahat ve serin olmalıdır.

·         İşyerlerindeki çalışma süreleri, zaman aralıkları, iş organizasyonu ve görev dağılımları, oruç tutan işçilerin sağlık durumları düşünülerek, gerektiğinde ramazan ayına özel programlarla değiştirilerek revize edilmelidir. Örneğin: 09.00- 18.00 arası çalışan bir işletme 06.00-15.00 arası mesai yapabilir.

·         Diabet hastaları, sürekli ilaç kullanması gereken kişiler, mide ülseri olan çalışanlar , böbrek yetmezliği olan kişiler tespit edilerek bu kişiler ile oruç tutulmamasına yönelik özel görüşme yapılabilir.

 

Yisgüm olarak Ramazan ayında çalışanlarımızın iş kazasına maruz kalmadan ve sağlık problemleri yaşamadan ibadetlerini ve çalışma hayatlarını bir arada götürebilmelerini temenni ederiz.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul