SICAK HAVALARDA ÇALIŞMA ORTAMI

SICAK HAVALARDA ÇALIŞMA ORTAMI

20.05.2019

Artan sıcaklıklar ile işçilerin çalışma ortamlarındaki koşulları da gittikçe zorlaşmaktadır. Hava sıcaklıklarındaki artışlardan doğan olası meslek hastalıkları ve iş kazalarının tedbirleri alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Çalışan işçilerin sıcak havalarda da rahat ve verimli bir şekilde çalışabilmesi adına işveren ve yöneticilere büyük sorumluluk düşmektedir. Önlem alınmaması durumunda iş kazaları ve meslek hastalıklarının, sıcaklık değerlerine bağlı artışı yüzde 80’i bulmaktadır.

 

Sıcak Çarpması

Sıcak hava, nem ile birleştiği zaman etkisi çok daha fazla hissedilmektedir. Sıcak çarpması sonucu, bireyin vücut ısısı ortalama 41 dereceye kadar varmaktadır. Ciddi sonuçlar doğuran sıcak çarpmasında; 60 yaş üzeri çalışanlar, aşırı kilolu bireyler, açık alanda çalışmak zorunda olan işçiler, kronik hastalığı bulunanlar ve alkol, madde bağımlıları öncelikli tehlike altındalardır.

Güneş ışınlarına direkt maruz kalınması, kaybedilen sıvının yerine konulamaması, bulunulan ortamın aşırı sıcak ve hava akımının yetersiz olması, kalın ve sentetik kıyafetler gibi nedenlerin sıcak çarpmasına yol açmaktadır. Sonucunda da vücudun çalışma dengesi bozulmakta ve geri dönülemeyecek sonuçlara kadar varabilmektedir.

Başlangıçta kendini yoğun terleme, halsizlik, aşırı susama, kas krampları, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma ile gösteren sıcak çarpması, ilerleyen evrelerinde ise yüksek ateş, anormal davranışlar, sıcak ve kızarık bir cilt, hızlı solunum ve sonunda da tamamen bilinç kaybı ile sonuçlanmaktadır. Sıcak çarpmalarında erken önlem alınmadığı taktirde yüzde 80’e varan ölüm vakaları görülmektedir.

 

Alınabilecek Önlemler

·         İlk olarak çalışanlar ve yöneticiler, sıcak çarpması hakkında bilgilendirilmeli, belirtileri ve korunma yolları hakkında eğitilmelidirler.

·         Çalışma ortamı kapalı ise hava akımının iyi bir şekilde sağlanması, açık havada ise güneş ışınlarının direkt olarak vurmaması sağlanmalıdır.

·         Kesinlikle sıvı tüketimi artırılmalıdır.

·         İş elbiseleri rahat ve ince olmalıdır. Sentetik iş kıyafetleri tercih edilmemelidir.

·         Kronik hastalıkları olan, yaşı yüksek veya hamile çalışanların, belli aralıklar ile takip edilmesi ve gerekiyor ise iş yeri hekimi ile devamlı irtibat halinde olmaları gerekmektedir.

·         Çalışanlara verilen yemeklerin hafif ve kolay sindirilebilir olması önem arz etmektedir.

 

İşverenlerin ve Yöneticilerin Yapması Gerekenler

Hem çalışanların sağlıkları hem de iş verimliliğinin azalmaması adına, işveren ve yöneticilerin de dikkat etmesi gereken adımlar vardır.

·         Yöneticiler iş devamlılığının, işçinin sağlıklı bir beden ve rahat bir çalışma ortamında bulunması ile gerçekleşeceğini bilmeleri gerekmektedir.

·         Çalışan işçilerin, elverişli bir ortamda çalışmaları için gerekli soğutma ve hava akımı sağlayan sistemlerin kurulması gerekmektedir. Aynı zamanda açık alanda çalışan işçilerin, direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamaları adına önlemlerin alınması gerekmektedir.

·         Sıcak ve bunaltıcı havaların etkisi ile çalışan işçiler daha agresif veya isteksiz olabilmektelerdir. İşçilerin içinde bulundukları koşullar göz önüne alınmalı ve bu konuda yaptırımlar uygulanmamalıdır.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul