SOĞUK HAVALARDA ÇALIŞMA EL KİTABI

SOĞUK HAVALARDA ÇALIŞMA EL KİTABI

04.11.2019

Kış mevsiminin yavaş yavaş kendisini hissettirmesi ile birlikle soğuk ortamlarda ve açık alanda çalışan personelin ve işverenlerin de ekstra önlem alması gerektiği dönem başlamış bulunmaktadır.

 

Zorlu kış şartları, soğuk hava, kaygan zemin, yetersiz kişisel koruyucu donanım bulunması ve fazla mesai süreleri ile meslek hastalıkları ve iş kazaları daha fazla yaşanmaktadır.

 

Çalışma ortamının güvensizliği ve yeterli tedbirlerin alınamamasından dolayı gerçekleşen iş kazaları bir yana; soğuk havaya bağlı sebeplerden meydana gelen gribal enfeksiyonlar, soğuk ısırması, donma veya vücut sıcaklığının aşırı düşmesi ile meydana gelen hipotermi, çalışan personelin anlık veriminin düşmesi, işi meydana getirememesi ve meslek hastalıklarına kapı açarak ciddi problemlere yol açmaktadır.

 

Soğuk Isırması:

Soğuk havaya bağlı olarak vücudun bir bölgesinin ısı kaybetmesi ve donması, soğuk ısırması olarak tanımlanır. Genellikle vücudun gövde dışında kalan el, ayak, kulak gibi uzuvları soğuk ısırmasına daha fazla maruz kalır.

Soğuk ısırması durumları ileri derecede riskli durumlar olup ilk yardım uygulamaları ile müdahale etmek, durumu daha da kötüye götürebilmektedir. Soğuk ısırması durumunda yapılması gereken şey, hastayı en hızlı ve güvenli şekilde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmaktır.

Hipotermi:

Vücut sıcaklığının normal seviyenin altına düşmesi anlamına gelmektedir. İnsan vücudunun normal sıcaklığı genel olarak 36.5 – 37.5°C aralığı olarak kabul edilir. Vücut sıcaklığının 36°C seviyesine düşmesi ise hipotermi başlangıcı sayılır.

Hipotermi Belirtileri

  • Sürekli titreme
  • Dudak ve parmakların morarması
  • Yavaş nefes alma
  • Kafa karışıklığı
  • Tutarsızlık
  • İleri seviyede, nabzın bulunamayacak seviyede olması ve kalp atışının yavaşlaması.

 

Soğuk Havada Çalışmadan Önce ve Sırasında Neler Yapılmalı?

Personel için;

·       Personel, soğuk havalarda çalışmalarını etkileyecek herhangi bir ilaç kullanmışlar ise bu durum yetkili amirlerine mutlaka bildirilmelidir.

·       Çalışanlar daha evvel hipotermi gibi rahatsızlıklar geçirmişler ise soğuk ortamlarda çalışma ile ilgili kendi hekimleri ile görüşmelidirler.

·       Mümkünse su geçirmez ve rüzgara dayanıklı elbiseler tercih etmelidirler.

·       Gerekli olan bütün kişisel koruyucu donanımları eksiksiz takmalıdırlar.

 

İşveren İçin;

·       Çalışanlar, soğuk havada çalışma ile ilgili eğitilmelidir.

·       Soğukta çalışanlar için ısınma odaları temin edilmiş olmalıdır.

·       İşçiler aç karnına çalıştırılmamalı, karbonhidrat düzeyi yüksek gıdalar ile beslenmelerine özen gösterilmelidir.

·       Rüzgar ısı kaybını artıran bir faktördür. O nedenle çalışma alanları planlanırken hissedilen sıcaklık dikkate alınmalıdır.

·       İnşaat alanlarındaki çalışmalarda, rüzgarın hızı saatte 45 km’yi aştığı anda olası bir iş kazasını önlemek adına vinç ile olan çalışmalar durdurulmalıdır.

·       İşverenler, çalışanlar için mutlaka kişisel koruyucu ekipmanlarını temin etmiş olmalıdır.

·       Düzenli sıvı alımına dikkat edilmeli ve çeşitli sıcak içeceklerin temini de sağlanmış olmalıdır.

·       Bazı durumlarda işçiler giysi değişikliği yapmak durumunda kalabilirler. Bu gibi durumlarda taşeronlar, çalışanların kıyafetlerini kurutabilmeleri için uygun ekipmanları sağlamış olmalıdır.

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul