TRAFİK KAZALARINI ÖNLEMEK BİZLERİN ELİNDE

TRAFİK KAZALARINI ÖNLEMEK BİZLERİN ELİNDE

05.08.2019

Birçok dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki trafik kazaları oranı bir hayli fazla. Gerek dikkatsizlik gerekse de ihmaller sonucu her gün onlarca kişi trafik kazası geçiriyor. Peki Trafik kazalarını sayısı nasıl düşer veya ne gibi önlemler alınabilir?

 

2017’ye Göre Düşüş Var

TÜİK’in açıkladığı 2018 karayolu trafik kazası raporuna göre; bir önceki yıla göre trafik kazaları sayısında 27 binlik bir artış meydana gelmesine rağmen, bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı yine bir önceki yıla göre azalma göstermektedir.

 

Kazalara Neden Olan Kusurlar

Yaşanan trafik kazalarının nedeni çoğunlukla aynı ve değişecek gibi de durmuyor. 2018 yılında meydana gelen trafik kazalarının yüzde 89,5’ine sürücü hatası sebebiyet vermiş. Trafik kazalarında sürücünün hatasına neden olan faktörler ise;

Aşırı öz güven, hız tutkusu, alkol, telefon, dikkatsizlik, kurallara uymama, bilinçsizlik ve arabaya aşırı güvenme bu kazalara sebebiyet veren nedenlerden sadece birkaçı. Bu sebepler, sadece size değil trafikteki herkesin ve yayaların da can güvenliğini tehlikeye atan sebeplerdir. Bu kuralı unutmadan yolculuk yapmak, bu bilince sahip olmak trafik kazalarının oranlarında büyük bir düşüş yaşanmasına neden olacaktır.

 

Trafik Kazalarını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Birçok kazaya sebebiyet yaratan aşırı hız, alkollü araç kullanma ve sürücünün telefonu ile ilgilenmesi sonucu dikkatinin dağılması gibi nedenlerdir. Ama trafik kazalarının önlenmesi adına birçok unsura daha dikkat edilmesi gerekmektedir. Trafik kurallarına uymak bazı sürücüler için bir anlam ifade etmese de trafik kuralları, o anda çevrede bulunan herkesin can güvenliğini sağlar.

Trafik kazalarını önlemek için;

·         Trafik işaret ve kurallarına mutlaka uyulmalıdır.

·         Hız sınırı aşılmamalıdır.

·         Alkollü araç kullanılmamalıdır.

·         Sürücü dikkat dağıtıcı hiçbir şey ile ilgilenmemelidir. Örn: Telefon

·         Takip mesafesi korunmalıdır.

·         Sürücünün ruh ve beden sağlığı yerinde olmalıdır.

·         Emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır.

·         Far ayarları kontrol edilmelidir.

·         Kavşaklarda durulmalı, tehlikeli bölgelerde sollama yapılmamalıdır.

·         Fazla yük taşınmamalıdır.

·         Acele ve ani manevralardan kaçınılmalıdır.

·         Islak, kumlu ya da mıcırlı yollarda yavaş gidilmelidir.

·         Uykuluyken araç kullanılmamalıdır.

·         Kullanılan aracın bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.

 

Tüm bu önlemlere uyarak hem kendinizin hem de çevrenizdeki insanların hayatını düşünebilir, birçok kazayı önleyebilirsiniz. Bu yüzden trafikte öncelikli amacınız gideceğiniz noktaya ulaşmak değil araç içinde ve dışında kurallara uyarak can ve mal güvenliğini korumak olmalıdır.

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul