Yüksek Performansın Sırrı: “Odaklanmak”

Yüksek Performansın Sırrı: “Odaklanmak”

03.10.2018

Yaz tatilinin ve izinlerin ardından yoğun iş temposuna ayak uydurmak ne kadar zor olsa da iş yükünü azaltmak için işe odaklanarak çalışmanın katkısı oldukça yüksektir. Konsantre olmak, bütün algı mekanizmalarının yapılan işe yönlendirilerek, zihinsel kavrayışın en yüksek noktaya çıkarılmasıdır. İnsan yaptığı işe yoğunlaştığında kendini dünyadan soyutlayarak, dış etkilerden arınır. Yaptıkları işe yoğunlaşabilen insanlar, geçmişin kaygılarından ve gelecek endişelerinden sıyrılıp ana odaklandıkları için daha mutlu ve başarılı olurlar.

Odaklanmak Neden Önemlidir?

Odaklanma, herhangi bir şeyi daha iyi nasıl yapabileceğinizi gösterir. Odaklanma, çalışma arkadaşlarınızla veya patronunuzla aranızdaki empati ilişkisini geliştirirken, aynı zamanda sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirmenize de katkı sağlar. Ne kadar çok konsantre olursanız potansiyelinizi o kadar açığa çıkarıp kullanabilirsiniz.

Dikkat Dağıtan Unsurlar Nedir?

Çalıştığımız ortamda birçok dikkat dağıtıcı unsur mevcuttur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve ekrana bakarak dijital ortamda çalışmanın artmasıyla birçok fiziksel ve psikolojik bölücü unsur karşımıza çıkmaya devam ediyor. Dışarıdan gelen sesler, moral bozukluğu veya aşırı mutluluk hali, sürekli gelen mailler, sosyal medyanın çekici gücü, hafta sonu planları, cep telefonları ve hatta hava koşulları gibi etmenler çalışırken dikkati dağıtıcı unsurlar arasında yer alıyor.  

Çalışanlar Nasıl Odaklanabilir?

Çalışanların konsantre olduğu bir iş ortamında işler daha hızlı ve iyi bir şekilde ilerler. Çalışanların odaklanmasında problemlerin yaşandığı iş ortamlarında ise hedefler net belirlenemediğinden çalışanlar ne yapacaklarını da pek bilemez ve sonuç olarak performans düşüklüğü gözlemlenir. Odaklanmanızı maksimuma çıkarmak için:  

-          Masanızda yiyecek bulundurun. Glikoz beyninizin odaklanmasına yardımcı olur.

-          Telefonunuzu sessiz alın. Çoğu telefon görüşmesi acil değildir.

-          İyi bir sandalyede oturun. Patronlar oturduğu konforlu sandalyelerin elbet bir sebebi vardır.

-          Kendinize süre verin ve verdiğiniz süre içerisinde neler yaptığınızı görün.

-          Gerçekten kullanmadığınız bütün teknolojik aletlerden uzak durun.

-          Masanızı tamamen temiz ve düzenli tutun. Bu zihninizi de etkileyecektir.

-          Bir liste yapın, listenizi kısa tutun ve işleri tamamladıkça maddeleri işaretleyin. Tamamladığınızı gördüğünüz işler sizi motive ederek düzenli ilerlemenizi sağlar.

-          Odaklandığınızda yaptığınız işlere bakarak kendinizi ödüllendirin.

-          Hedefleriniz, gözünüzün önünde dursun. Her sabah işe başlamadan bakın.

-          Kulaklık takın. Klasik müzik dinlemek veya takılan kulaklıkta müzik çalmaması bile odaklanmak için en iyi yoldur.

Dikkat dağıtan tüm unsurlar, aslında kontrol edilebilen faktörlerdir.  Müdahale edebileceğiniz, tüm dikkat dağıtıcı unsurları engelleyerek kendinize bölünmemiş, odaklanabileceğiniz bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul