TERMAL KONFOR NEDİR ?

TERMAL KONFOR NEDİR ?

16.09.2019

Termal konfor, bir iş yerinde çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından gerek bedensel gerekse de zihinsel faaliyetlerini sürdürürken belli bir konfor ve rahatlık içinde bulunmalarını sağlayan çalışmalardır.

İşçiler, günlük yaşantılarının büyük bir kısmını çalıştıkları iş ortamlarında geçirmektedir. Bu durumda da çalıştıkları iş yerinin, mesai saatleri içerisinde konforlu ve işçilerin verimini düşürmeyecek şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Sıcak veya soğuk hava koşullarında çalışan veya çalışılan iş yerinin sıcaklık değerine göre işçiler ve işverenler, belirli önlemler almakta ve uygulamak zorundadırlar. Aksi halde, hem meslek hastalıklarına yakalanma oranı artarken hem de verim kaybı yaşanmış olur.

İş yerindeki ortam sıcaklığı, termal konfor faktörlerindeki en önemli parametredir. İç ortam sıcaklığı, Her mevsimin şartlarına göre, işçilerin kendilerini rahat hissedecekleri bir seviyede olmalıdır. Yaz şartlarında, iç hava sıcaklığı daha çok dış sıcaklığa göre seçilmesine rağmen, kış aylarında iç ortam tasarım sıcaklığı ortamın kullanım amacı ve tipine göre belirlenmektedir. Birçok işçinin rahat olarak çalıştıkları ortam sıcaklığı 20-26 °C’dir

 

Termal konfor ise, çalışan işçilerin sıcaklık değerlerine karşı etkilenmemelerini sağlamaktadır.

Termal konforu etkileyen hem çevresel hem de kişisel etkenler vardır. Birbirinden bağımsız bir korelasyona bağlı olan bu faktörler, bir araya geldiğinde çalışanın termal konforunu belirleyen faktörlerdir. Bu faktörler;

 

Kişisel Faktörler

  • Giyim
  • Metabolik Sıcaklık

Çevresel Faktörler

  • Hava Sıcaklığı
  • Radyan Isı
  • Hava Hızı
  • Nem

Sıcak Çalışma Ortamlarında Görülebilecek Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Vücut sıcaklık dengesinin bozulması, vücut sıcaklığının 41° ye kadar ulaşması sonucu ısı çarpması,
Aşırı terleme nedeni ile kaslarda ani kasılmalar şeklinde ısı krampları,
Aşırı yükleme sonucu tansiyon düşüklüğüne, baş dönmesine yol açan ısı yorgunlukları,
Ayrıca yüksek sıcaklık kaşıntılı kırmızı lekeler şeklinde deri bozukluklarına,

Moral bozukluklarına, konsantrasyon bozukluklarına ve aşırı duyarlılık ile endişeye sebep olmasıyla beraber;
Makine dairesi, çelik tezgahları gibi çok sıcak yerlerde çalışanlarda da hiç güneş görmemelerine rağmen “güneş çarpması” etkileri ortaya çıkabilir.

 

Soğuk Çalışma Ortamlarında Görülebilecek Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Bedensel ve zihinsel anlamda iş veriminin düşmesi, dikkatin çok çabuk dağılması,

Vücuttaki kan dolaşımının bozulması, hafif ürperme ve titreme ile derinin soğuması,

Enerjinin bir anda harcanması ile halsizlik, soğuk algınlığı hastalıkları ve hipotermi yollarıyla meslek hastalıkları kendini gösterebilir.


İnsanların bulundukları ortamlardaki hissettikleri sıcaklık, kuru termometre ile ölçülen sıcaklık değil, fizyolojik olarak hissettikleri ısıdır. Bu ısı ise içinde bulunulan ortamdaki kuru termometre sıcaklığı, ortamdaki hava akım hızı ve havanın nemine bağlı olarak oluşan ısıdır.

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul