TATİL DÖNÜŞÜ İŞE ADAPTE OLMANIN 10 YOLU

TATİL DÖNÜŞÜ İŞE ADAPTE OLMANIN 10 YOLU

10.06.2019

 

Şeker Bayramı nedeniyle verilen 9 günlük resmi tatil bugün itibari ile bitti. Yaz mevsiminin başına da gelmesi sebebi ile keyifli bir tatil dönemi geçirildi. Ama tatil boyunca arındığımız sorumluluk duygularımızdan ve iş stresinden uzak kalmamız sebebi ile iş başı yapacağımız ilk pazartesi, çalışanlar için çekilmez ve yorucu bir hal alacaktır. İşe yeniden adapte olma süreci, stres ve yorgunluk hissi ile uzadıkça uzayabilir. Bugünkü yazımızda sizler için iş dönüşünde adaptasyon sürecini hemen atlatmanız için 10 öneri sıraladık;

 

1. Klişe Ama Erken Dönün

Birçokları için ne kadar uzun tatil olursa o kadar verimli geçer öngörüsü tam anlamıyla doğru değil. Her şeyin güzel kalacağı, kendine özgü bir zaman dilimi vardır. Fazlası tadını kaçırabilir. Bu yüzden iş başı yapacağınız günün öncesinde değil de 2 gün önce dönmeye özen gösterin. Şehir stresine alışmanıza ve günlük rutinlerinizi yeniden planlamanıza yardımcı olacaktır.

 

2. Sosyal Zaman Ayırın

Erken döndüğünüzü varsayarak, geldiğiniz zaman hemen sizi yoracak ve sıkacak durumlardan kaçının. Örneğin; tatil dönüşü hemen ev temizliğine başlamak sizi ruhsal olarak daha da boğacaktır. Kendinize sosyal aktivite için zaman ayırın. Bu zaman sadece iş başı yapacağınız güne kadar değil, komple o haftayı kaplayabilir. Bu süreç sizi eğlendireceği için adaptasyon sürecinizi hızlandıracaktır.

 

3. Beslenme Önemli

Tatilde beslenme alışkanlıklarınız değişmiş olabilir. Ama tatilden döndüğünüz zaman aynı alışkanlıkları devam ettirmemelisiniz. Tatilden döndüğünüz hafta sağlıklı ve sizi zinde tutacak besinler tüketmeniz, enerjisini yükseltecektir.

 

4. Erken Uyanın

İşe başlayacağınız ilk gün kesinlikle normal saatinizden biraz daha erken kalkmaya özen gösterin. Böylece pazartesi sendromunda bir de geç kalma stresi yaşamamış olursunuz.

 

5. Şık Giyinin

 Çalıştığınız yere giderken şık bir şekilde gitmeniz sizi çok daha iyi hissettirecektir. Dikkatler sizin üstünüzde olurken, siz de daha enerji dolu ve özgüvenli hissedeceksiniz.

 

6. Planınızda Günceller Öncelikli Olsun

Ofise gelip maillerinizi ve notlarınızı incelediğinizde başlamanız gereken yer, en güncel işler olsun. Böylelikle zamanınızı daha doğru yönetmiş olursunuz.

Ufak bir not: Ofisteki masanıza, tatilden aldığınız ufak bir obje koymanız, size iyi hissettirebilir. 😊

 

7. Evinizin ve Anın Tadını Çıkartmaya Bakın

İçinde bulunduğunuz anın önemini kavrayın ve onu yaşayın. Onu güzelleştirmek sizin elinizde. Ayrıca evinizde huzurlu bir ortamın olması da tatil dönüşü sizin adapte olmanıza yardımcı olacak bir etmendir.

 

8. Egzersiz Yapın

Tatil dönüşü sizi ruhsal ve fiziki olarak rahatlatacak aktivitelerden biri de egzersiz ve spor yapmanızdır. Hazır havalar da güzel giderken en azından kısa yürüyüşler için kendinize zaman ayırın. 😊

 

9. Bir Sonraki Planınızı Yapın

Tatil dönüşü iş başı yapmak ne kadar zor ise bir diğer tatilinizi de planlamak sizi o kadar motive edecektir. Bu yüzden ufaktan da olsa bir sonraki tatilinizde neler yapabileceğinizi, nerelere gidebileceğinizi planlayabilirsiniz.

 

10. Ani Kararlar Alırken İyi Düşünün

Tatil dönüşü içinde bulunacağınız ruh halinden dolayı önemli ve uzun bir döneminizi etkileyecek kararlar verirken iki defa düşünmenizde fayda var. Tatil dönüşünün verdiği moral bozukluğu varken bir de kararlarınızdan dolayı pişman olmanızı istemeyiz. 😊

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul